Onder de zeespiegel en in de bodem van de Waddenzee liggen prachtige verhalen verstopt. Over enorme biodiversiteit, de cultuurhistorie, dynamiek en het ontstaan van het werelderfgoed. Voor bewoners en bezoekers zijn die echter niet zichtbaar en beleefbaar. Toeristische ondernemers, natuurorganisaties en erfgoedinstellingen kunnen ze daardoor ook niet delen. Zeker op plekken waar het werelderfgoed uitleg nodig heeft om de uitzonderlijke waarden te zien, begrijpen en waarderen, kan de potentie van Werelderfgoed Waddenzee voor duurzaam toerisme niet worden benut.
Veel van deze verhalen zijn niet alleen verborgen onder water, zand en klei, maar zitten ook verstopt in data. Er zijn veel gegevens die een boeiend verhaal kunnen vertellen. Maar met droge cijfers en tabellen en moeilijk te lezen kaarten kunnen bewoners en bezoekers niets. Dit is waar de Wadkijker in beeld komt. Wij hebben het doel om de betrokkenheid van bewoners en bezoekers bij de uitzonderlijke waarden van de Waddenzee als werelderfgoed te vergroten en om verantwoord medegebruik en goed beheer mogelijk te maken. Dit realiseren wij door een digitaal informatie- en communicatiesysteem om locatie gebonden data samen te brengen, te combineren en te verrijken en op maat te ontsluiten. Via een webapplicatie worden de verhalen van de Waddenzee tot leven gebracht en toegankelijk gemaakt.
De Wadkijker is een samenwerking tussen Ambient , Periplus Group en Permit BV . Ambient adviseert de publieke sector op het gebied van water, bodem en ondergrond. Periplus Group biedt gespecialiseerde IT-oplossingen, kennis en personeel op het gebied van hydrografie en verwante disciplines.
Het vergroten van de betrokkenheid bij bewoners en bezoekers bij de uitzonderljike waarden van de Waddenzee en het beter benutten van de werelderfgoed status om de leefbaarheid te versterken. Het mogelijk maken van verantwoord medegebruik en goed beheer. De Wadkijker maakt gebruik van data uit betrouwbare open source bronnen, bronnen waarvan we weten dat ze goed worden bijgehouden en accuraat zijn.
Het verzamelen van statische en dynamische data en informatie. Het bouwen van de motor van de Wadkijker die data samenvoegt en combineert, waardoor verrijkte informatie ontstaat. Het ontwikkelen van applicaties om de informatie te gebruiken. En het contact met de gebruiker, die van begin tot eind bij het project is betrokken zodat we zeker weten dat de Wadkijker biedt waaraan de gebruiker behoefte heeft. Onder deze activiteit valt ook het testen van de Wadkijker voor beide doelgroepen.
Met de Wadkijker maken we het erfgoed van de Waddenzee zichtbaar en beleefbaar, door verhalen te koppelen aan locaties. Hiervoor brengen we alle data over een locatie samen via het digitale informatiesysteem. Voor de Wadkijker ordenen we de informatie per thema of verhaallijn. We gaan uit van vier verhaallijnen die aansluiten bij de verhaallijnen van Visit Wadden. Om data en informatie te vertalen in een ervaring, voegen we beeld, geluid en tekst toe.
De Wadkijker wordt financieel mogelijk gemaakt door het Waddenfonds. Daarnaast wordt de Wadkijker ondersteund door: